Mariatorgets tandläkarmottagning

Blödningar

Blödning efter kirurgiska ingrepp i munnen är ovanligt. Det är däremot vanligt att det i saliven finns stråk av blod eller levrat blod. Detta måste anses som normalt och behöver inte behandlas.

Till kirurgiska ingrepp räknas:

 • Tanduttagning (”utdragning av tand”)
 • Tandköttsoperationer av olika slag
 • Implantatoperationer
 • Omfattande tandstensborttagning i djupa tandköttsfickor under bedövning
I samband med dessa behandlingar ger tandläkaren, hygienisten eller annan personal vanligtvis anvisningar (muntliga eller skriftliga) hur du ska göra efter behandlingen. Följ dessa anvisningar noggrant! Du kan ladda ner de anvisningar vi på Maria Tandvård ger här.

Om blödning trots detta inträffar efter ett kirurgiskt ingrepp i munnen gör på följande sätt:

 1. Sitt ner och försök att vara lugn!
 2. Ta din blodtrycksmedicin om du inte tagit den enligt normal ordination
 3. Fukta en ren näsduk (gastork eller liten handduk går naturligtvis också bra) i ljummet vatten, krama ur den så mycket du kan, vik den tills den är ungefär 5 x 5 cm.
 4. Placera näsduken över området som blöder och bit ner på den.
 5. Släpp inte bit-trycket, behåll trycket på såret i 60 min utan att "tjuvkika" om det slutat blöda. Stöd käken i handen om det underlättar.
 6. Upprepa samma sak i ytterligare 60 minuter om inte det slutar helt att blöda efter den första 60-minutersperioden.
 7. Skölj inte munnen på minst 12 timmar. Du kan dock dricka vatten så mycket du vill efter det att det slutat blöda.
Om inte detta hjälper, ring din tandläkare (kirurg) och följ dennes anvisningar. Såret kan behöva sys, eller behöva packas med blodstillande medel, alternativt behandlas på annat sätt. Om du inte får kontakt med din ordinarie tandläkare ring jourhavande tandläkare på 112.

Efter kirurgiska behandlingar och ingrepp är det viktigt att vila så att inte blodtrycket stiger. Av samma anledning är det viktigt att ta sin blodtrycksmedicin som ordinerat. Under läkningstiden ska man äta och dricka en normal, hälsosam kost för att underlätta och påskynda läkningen.

Man bör undvika att skölja munnen kraftfullt under det första dygnet efter ett kirurgiskt ingrepp, så att blodkoaglet får tid att organisera sig ordentligt.

Smärtstillande och/eller milt lugnande medel hjälper ofta till att sänka blodtrycket och kan användas på det sätt som ordinerats av din behandlande tandläkare.

Blödning från tandköttskanten kan du läsa om här.